Историята на привържениците на Лацио започва в CURVA SUD, от края на 60-те до 68-ма, когато групи от млади фенове намират местата си на Стадио Олимпико. Те били първите ‘ултрас’ и носели имена като Tupamaros, Aquile, Ultras, Vigilantes, NAB, CAST, Marines. Но също така те били твърде разединени, за да създадат истинска огромна фен бригада.

И така, през 1971 започва историята на първата истинска организирана група от привърженици на Лацио – COMMANDOS MONTEVERDE LAZIO, идващи от част от Рим, наречена Монтеверде. По-късно приемат името C.M.L.’74 заради отпразнуването на скудетото, което Лацио взима през тази година.

През 1976 групите от CURVA SUD се обединяват под името G.A.B.A., а през следващата година се превръщат в EAGLES SUPPORTERS, които със своя 56-метров транспарант и английско наименование ще водят CURVA NORD и отбора за повече от десет години.


През 1978 друга групировка – VIKINGS, се появява в CURVA SUD; те са най-политизираната и най-твърдата група от този период, с викингски шлем и двойнозаострена брадва като символи.

28 октомври 1979 е ужасен ден за италианския футбол, когато по време на дербито между Рома и Лацио, с домакин Рома и 15 000 фенове на Лацио в CURVA NORD, когато третата от три сигнални ракети, изстреляни от член на Fedayn Roma от Curva Sud, убива ВИНЧЕНЦО ПАПАРЕЛИ, 33-годишен фен на Лацио и глава на семейство. В същата тази година групировката EAGLES SUPPORTERS решава да се премести в CURVA NORD, последвана от други групировки без VIKINGS, които ги последват 2 години по-късно.

80-те години са най-тежкия период за S.S.Lazio на игрището, но е точно обратното за феновете на Лацио, на които всички се възхищават и подражават, заради тяхната страст и оригиналност. Феновете на Лацио намират приятели в лицата на привържениците на Бари, Торино и Триестина, и дори когато тимът е въвлечен в скандали с корупция, изпадане и унижения от всякакъв тип, CURVA NORD печели навсякъде: 20 000 души в Пиза и Арецо, 4 000 в Удине, доста фенове по трибуните в Кава дей Тирени и Римини, 80 000 на Лацио-Катания и Лацио-Виченца, и най-накрая 2 пъти по 35 000 в Наполи за мачовете с Таранто и Кампобасо, в които Лацио успява да се спаси от Serie C, спасение извоювано на терена от отбора и на улиците от феновете, които нахлуват във Виа Алегри през 1986 да протестират срещу решенията на Лигата.

Годината е 1987 и още от първия мач, срещу Падуа, EAGLES SUPPORTERS вече не са единствената групировка, подкрепяща S.S.Lazio в CURVA NORD. Нова група, наречена IRRIDUCIBILI се появява за първи път със своя 10-метров транспарант, променяйки от този ден нататък начина за подкрепяне на тима като почти всичко други италиански групировки, елиминирайки тъпаните и представяйки англоезично-ориентирани скандирания. Очевидно съществували големи контрасти с EAGLES SUPPORTERS, които искали да следват стария начин, и тези контрасти определят тяхното изчезване от CURVA NORD през 1992.


С идването на Серджо Краньоти като президент, Лацио нахлува в Европа, и ако на феновете на отбора се възхищавала цялата нация, сега те биват узнати по целия континент, благодарение на IRRIDUCIBILI. Дори Кока-Кола взима техните хореографии като повод за спонсорството на европейското първенство.

Привържениците на Лацио намират нови приятели в лицата на феновете на Интер Милано, Верона, Реал Мадрид, Челси и ПСЖ, и дори превземат Европа: 4 000 в Дортмунд и Виена, 2 000 срещу Атлетико Мадрид и срещу Челси на Стамфорд Бридж, 2 000 в Мадрид за мача с Реал, 20 000 в Париж, 15 000 в Бирмингам, 10 000 в Монте Карло, като само 3 500 билета са били отпуснати на Лациалите.


Сезон 1999-2000, Serie A става прочута – 5 000 фенове отиват на протест във Виа Алегри срещу Лигата, заради шампионатът, ‘даден’ на Ювентус, благодарение на огромни и неприемливи съдийски ‘грешки’ в полза на торинския клуб. Беше цивилна война, беше скудетото за S.S.LAZIO!


Сезон 2002-2003 е наистина важен за IRRIDUCIBILI, тъй като те навлизат в своята 15-годишнина, и същата година S.S.Lazio решава да даде на CURVA NORD фланелката с номер 12, която е официално изтеглена завинаги и вечно ще символизира любовта и значението на феновете на Лацио.

Сега CURVA NORD е водена от IRRIDUCIBILI заедно със старите C.M.L.’74, VIKINGS, BANDA NOANTRI, групировката ANNI’70, VETERANI в Трибуна Тевере и LEGIONE в Curva Sud.

Историята продължава … бъдещето е наше!!!

Групировки:

Gruppi Associati Biancazzurri (G.A.B.A.) [Curva Nord e Curva Sud 1976]
През 1976 фенът на Лацио се променя: напредващото развитие в двата сектора (Curva Nord e Curva Sud) довежда до раждането на многобройни малки и големи, които с най-пъстри емблеми успяват да стимулират отбора дори и от най-скритите ъгълчета на Олимпико. Ultras, Golden Boys, Leopard di Ciampino, Folgore, C.A.S.T., N.A.B., Brigate S.Giovanni, Falange, Vigilantes, Boys, Tupamaros, Marines, Panthers и Brigate Portuense през ноември 1976 се обединяват всичките в една организация, способна да развие младия фен- Национална Асоцияция на Бялосините Привърженици (Н.А.Б.П.) На дневен ред е елиминирането на всяка разсейваща групичка,именно за да се формира един единствен фенклуб – G.A.B.A. (Н.А.Б.П.). Преди срещата Лацио- Болоня от шампионата през 1976-77, феновете раздават на стадиона и на медиите (по- специално на престата) позиви: “С цел да увеличим феновете на нашия Лацио създадохме един фенклуб, формиран от Севера и Юга. Освен спортната цел, клубът се старае да поправи футболния фен, който често действа по хулигански начин. Бялосини спортисти – да се обединим, и да бъдем все по силни, под нашето мото: ПОСТОЯННИ ФЕНОВЕ.” Н.А.Б.П. шият шалчета, купуват барабани и организират екскурзии на народни цени.

EAGLES SUPPORTERS [Curva Sud e Curva Nord 1977]
За различните сезони те представиха пулсиращата душа на истинския фен на Лацио: формирани с опитността на Н.А.Б.П. , EAGLES SUPPORTERS вървяха рамо до рамо с Орлите може би през най-мрачния период в неговата история. Беше един пропаднал Лацио, ранен, изменен и продаден, понижен, на косъм от изчезване, но никога сам. “Освободете ни крилата, пак ще полетим!” казваше едно мото на EAGLES през онези ’80 години, в следствие на наказателната вълна насочена срещу италианските ултраси след трагичното убийство на Папарели. През 1992, след 15 години живот решиха да се разделят,оставяйки със сигурност незаменим труд в историята на узряване на сините фенове

VIKING [Curva Sud e Curva Nord 1979] /викингите/
Думата “ VIKING ” означава “военноморска експедиция” и се образува с корена на съществителното Viking, което означава ‘войнствен’. Терминът не обузначава точно тяхната националност, но въпреки всичко им помага да бъдат както легендарните народи. Сега, да опишем геройските дела на VIKING LAZIO, означава да изложим на показ главния план на организирания фен, тъй като наслояването на същото обхваща периода от края на 70-те до сега, 24 години живяни в Curva. Историята на VIKING е много особена, със сигурност единствена по рода си сред фенските организации на Лацио. Родени като противници на EAGLES,Викингите са останали за известно време единствената вярна група на юга. След главното преместване на фенските организации към севера, през 1982 се преселват също и Викингите на Лацио.


Banda Noantri [Curva Nord 2000] /банда Ноантри/
Това е последната младежка формация на фенове, чиято средна възраст е от 18 до 25 години, млади запалени момчета. Създадена в Curva Nord като клон на Irriducibili, носи това необичайно име (на римска фамилия). Образцова група, но не за всички, за онези които са непримирими и недоверчиви. Стилът и начините на действие са тези на CASUAL CREW (друга банда). Една действаща група, с едва 3 години живот, а вече се изявява на сцената на италианските ултраси.

La coscienza della Lazio [1971] /съзнанието на Лацио/

Освен група ултраси, те бяха тайно общество, винаги оспорваща група, но винаги за доброто на Лацио. На тази организация не се нравеха много другите общества, отбора и треньорите по онова време. Известни бяха 11-те бялосини бидона, от Тернана-Лацио. Но многобройни бяха и подлизурковците за задоволяване. Изгубиха се следите на тази група след завладяването на триколора.


ULTRAS [Curva Sud e Curva Nord 1974]
Златните години на Лацио са и една нова младежка формация се качва на сцената – това са Ултрас, първо като Клуб Гарбатела, първите в Рим които имат смелостта да се се нарекат с нарицателното екстремисти. Момчета от всякакъв вид и социално положение, дошли от Garbatella,от Eur, от Parioli и от Casal Bruciato. С тях се появиха първите аксесоари, които идентифицираха момчето от юг, първите тениски Ултрас, знамената и шалчетата “НИЩО ДРУГО ОСВЕН ПОБЕДА….УЛТРАС”, тениската на която са написани всички имена на фенклубове на верните привърженици на Лацио . С течение на времето много привърженици са минали, но винаги под името УЛТРАС, винаги с девиза “вярността към Лацио,на цената на младостта” ,винаги със същия боен вид.


COMMANDOS AQUILE S.BASILIO TALENTI Curva Nord 1974
Родени през сезон 74-75, момчета не само от San Basilio и Talenti, но и от Tufello Val Melaina и Nuovo Salario, дават дума за вярност на любимия отбор. Те са първата група която е “колония” на севера, после се присъединяват VIGILANTES и N.A.B. От 1974 излагат трансперантите си на централната стена в северната част,до края на 1979, когато трансперантите са прибрани от полицията след смъртта на Папарели.

 

[Новини] + [Нагоре]


Внимание: съдържанието на сайта е обект на авторски права. Копирането на авторски материали от сайта без разрешение от авторите им е забранено и ще бъде наказвано с всички способи за закрила на авторското право: Гражданскоправна закрила; Административноправна закрила; Наказателноправна закрила. Copyright © 2008 - www.lazio-bulgaria.com - Всички права запазени.


bulgarian properties